Predstavljanje knjige “Istina i laži o kanonu” – BOKfest 2022.

Predstavljanje knjige “Istina i laži o kanonu” – BOKfest 2022.

Predstavljanje se održava u sklopu ovogodišnjeg BOK festa.

Knjigu će predstaviti Sanja Nikčević, autorica i Ivan Ožegović, moderator.

U knjizi Istina i laži o kanonu ili kako smo zbog svjetonazora izgubili pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti autorica odgovara na pitanje kako je moguće da se danas kazališne predstave koje govore o važnim temama, o ljudskoj duši, koje pokazuju da svijet ima i duhovnu dimenziju, predstave u kojima likovi shvate svoje pogreške i isprave ih, smatraju “lažnima”, “stereotipnima” i “nevrijednima”, a njihova se didaktična poruka tumači kao “prisilno dociranje”.

Prof. Nikčević svojim istraživanjem nudi odgovore i na pitanje kako je moguće da se predstave koje plakatno i dvodimenzionalno nameću slike eksplicitnoga nasilja ili “dokaze” sveprisutnoga zla ljudske naravi veličaju kao “vrijedne”, koje šalju poruke da svijet nema smisla, da je svaka dobrota licemjerje, a ljepota umrljana, premda svi znamo da na svijetu ima i dobra i zla.
Kako je moguće da kritičari tvrde kako je vrijedna umjetnost ono što publika ne želi gledati, a teoretičari nam to potvrđuju mudrim i sve manje razumljivim tekstovima, piše Nikčević i dodaje kako je tomu razlog jedno krivo skretanje u europskoj kulturi koje je dovelo u slijepu ulicu.
Ocjenjuje da je sadašnje stanje europske kazališne umjetnosti glavne struje posljedica pobjede sekularističkoga svjetonazora poslije Drugoga svjetskog rata, koji je u cijeloj Europi uveo novu hijerarhiju vrijednosti u društvu i proglasio kritiku društva jedinom funkcijom umjetnosti.

4. svibnja, 2022.
19:00
STUDIJSKI ODJEL - Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11, 43000, Bjelovar
4. svibnja, 2022.
19:00
STUDIJSKI ODJEL - Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11, 43000, Bjelovar
Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj