Otvorenje izložbe Udruge žena Gudovac i predstava “O, ub’la te nevolja”

Otvorenje izložbe Udruge žena Gudovac i predstava “O, ub’la te nevolja”

Pozivamo Vas na događanja u suradnji s Udrugom žena Gudovac u petak, 15. prosinca 2023Otvorenje izložbe ručnih radova održat će se u 17 sati, a predstava „O, ub’la te nevolja“ u 17:30 sati na Studijskom odjelu Narodne knjižnice „Petar Preradović“ (2. kat).

O izložbi i predstavi:

Udruga žena Gudovac aktivno sudjeluje u lokalnoj zajednici organiziranjem slobodnog vremena članica u smislu izrade rukotvorina od čunčane čipke, heklanja, vezenja, štrikanja i to su radovi koje danas izlažu. Čunčana čipka je zahtjevna tehnika i naučile su je raditi samo 5 članica. Radovi od čipke su profinjeniji i najviše od nje izrađuju nakit, božićne ukrase i slike. Ostale članice udruge heklaju. Neki od ovih divnih prozračnih šalova rađeni su u tehnici heklanja. Također u ovoj tehnici izrađen je dio asortimana božićnih ukrasa. Kako su imale i radionicu pletenja, kako mi kažemo štrikanja, izradile su i tople šalove u različitim bojama koji nas podsjećaju na djetinjstvo.

Bor koji se nalazi u predvorju okićen je božićnim ukrasima u svim ovim tehnikama. Ljepota ručnog rada nije samo u njegovom izgledu, već i svrsi koju pruža članici koja izrađuje predmete. Dokazano je da ručni rad opušta i da pozitivno djeluje na stanje osobe koja ga izrađuje, zato su svi njihovi radovi izrađeni sa posebnom energijom. Nježnost vune ili prozračnost čipke u kuglici na boru potiče nas da se vratimo u djetinjstvo i da shvatimo da ljepota dolazi od nas samih. Radost koju nose u srcu pomaže im da izrade ovako lijepe radove koje žele pokazati svima. Svatko od Vas može ponijeti dio sreće u svoj dom kao podsjetnik na stara lijepa vremena, a Udruzi žena Gudovac će to značiti poticaj za daljnji rad.

Kada ne izrađuju ručni rad, uče tekstove predstava i usavršavaju njihovu izvedbu. Do sada su izvele predstave za djecu „Rodine prijateljice“, „Dabrov čamac“, „Jagica i hrabri Pero“, „Božićna priča“ i „Zeko nosi darove“. Predstavama za odrasle započele su svoje prve amaterske nastupe 2019. godine i to predstavom „Europarlamentarke“. Uslijedile su predstave „Majka ženi sina“, „Život je lutrija“, „Kulturna inspekcija“, „Gudovačka priča“, „Eeee uuu ili tri jetrve“ i „Garo“. U planu imaju nastaviti sa novim predstavama, a predstavit će se kratkim igrokazom zanimljivog naslova „O, ub’la te nevolja“ koja prikazuje kako mali OPG-ovci pokušavaju proširiti svoje djelatnosti prema novim Europskim zakonima.

15. prosinca, 2023.
17:00
STUDIJSKI ODJEL - Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11, 43000, Bjelovar
15. prosinca, 2023.
17:00
STUDIJSKI ODJEL - Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11, 43000, Bjelovar
Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj