Izložba i predavanje povodom 22. Dana češke kulture

Izložba i predavanje povodom 22. Dana češke kulture

Pozivamo vas da se u ponedjeljak, 20.5.2024. u 18 sati na Studijskom odjelu Knjižnice pridružite otvorenju izložbe i predavanju “Djelovanje graditelja, arhitekata i građevinskih inženjera iz Češke na prostoru Hrvatske“ autorice doc. dr. sc. Jasenka Kranjčević, dipl.ing.arh.

Na izložbi su prezentirana djela 32 graditelja, arhitekata i građevinskih inženjera rodom iz Češke koji su djelovali na prostoru današnje Hrvatske od njih ukupno 50 koliko ih je poznato.
Tih pedesetak graditelja su na različite načine djelovali na cijelom prostoru Hrvatske – od Vukovara do Dubrovnika. Osmišljavali su, projektirali ili izvodili različite vrste građevina (ugostiteljsko-turističke, kulturne, industrijske, stambene, obrazovne, izložbene, vojne, parkovne i dr.) te na taj način pridonijeli oblikovanju pojedinih naselja. Neke zgrade, iako su izvedene više ne postoje, a neke su promijenile namjenu. Neke zgrade nisu nikada izvedene.
Među onima koji su ostavili trag u Bjelovaru i okolici su arhitekti: Julio Deutsch, Lav Kalda, Franjo (František) Jiroušek i Rudolf Jungman.
U samom Bjelovaru tadašnju sinagogu, a današnji Dom kulture je projektirao Julio Deutsch .
Za područje Bjelovarsko-bilogorske županije važan je Lav Kalda jer je projektirao Češke domove u Hercegovcu, Međuriću (1935.), Brestovcu (1940.), Jazveniku, a zajedno s Rudolfom Jungmanom i dom u Daruvaru (1938.). U Daruvaru su projektirali i Gospodarsku školu (1931.) .
Franjo (František) Jiroušek radio je u građevnom uredu u Bjelovaru.
Izložba je postavljena povodom 22. Dana češke kulture, a nastala je u suradnji Češke obeci Bjelovar, Narodne knjižnice Petra Preradovića iz Bjelovara, Instituta za turizam, Ministarstva vanjskih poslova, Hrvatsko-češkog društva i HKD Napredak.
20. svibnja, 2024.
18:00
STUDIJSKI ODJEL - Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11, 43000, Bjelovar
20. svibnja, 2024.
18:00
STUDIJSKI ODJEL - Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11, 43000, Bjelovar
Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj