Yasmina Reza – Blago sretnima

Objavljeno:
Yasmina Reza – Blago sretnima

Simptomi: Zanimaju vas suvremeni autori koji u svojim djelima više oslikavaju ljudska stanja nego neku konkretnu radnju? Rado biste pročitali knjigu u kojoj su životi likova kroz niz različitih priča međusobno isprepleteni?

 

Terapija: U romanu Blago sretnima (2013) svaki od osamnaest likova u formi monologa priča o naizgled banalnim događajima iz vlastitog života. Svako poglavlje otkriva, međutim, složenu psihologiju pripovjedača i slojevitost odnosa među likovima koje vežu bračne, ljubavničke, prijateljske ili obiteljske veze. Svi oni – bezuspješno – tragaju za srećom, koju, čini im se, mogu doseći samo u emocionalnom, odnosno ljubavnom povezivanju s drugim.
Roman oslikava nesklad parova, samoću i složenost ljudskog bića, nerazumijevanje, nepopravljive nesporazume, napukline “službenog” života i tajni život koji se skriva u pozadini. Sve je to spojeno u tekst koji ostavlja dojam posvemašnje istinitosti.
Riječ je o ljudskoj komediji koja jako dobro razumije usputne misli, žudnje, strahove i pogreške koje činimo iz dana u dan, ali koje ne umijemo opisati tako vješto i s tolikim suosjećanjem kao što to čini Yasmina Reza.

Yasmina Reza (Pariz, 1959), svjetski poznata francuska dramatičarka, s očeve je strane perzijsko – ruskog, a s majčine mađarskog podrijetla. Odrasla je u dobrostojećoj židovskoj obitelji, s majkom violinisticom i ocem trgovcem tekstilom. Diplomirala je kazališne studije na pariškom sveučilištu Nanterre. U kazališnom se svijetu prvo pojavila kao glumica u Molièreovim i Marivauxovim djelima, a glumila je i u komadima suvremenih autora.

U Hrvatskoj je 2000. objavljena zbirka njezinih drama (Četiri drame), a između 1998. i 2015. na našim su pozornicama izvedeni Art, Život x 3, Bog masakra i Bella Figura.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj