Tihon Ševkunov – Nesveti sveti i druge priče

Objavljeno:
Tihon Ševkunov – Nesveti sveti i druge priče

Simptomi: Rado biste, uoči blagdana Velike Gospe, pročitali jedno lijepo i nadahnjujuće duhovno štivo? Štivo koje istovremeno upozorava i upućuje?

 

Terapija: Ne postoji mnogo knjiga koje mogu bitno obogatiti naš pogled na život zadivljujući nas mnoštvom detalja, živih boja i neočekivanim spoznajama… “Nesveti sveti i druge priče” jedna je od njih i stoga nije čudo da je ova jedinstvena knjiga postala jedan od najvećih svjetskih duhovnih bestselera našega doba, najprodavanija knjiga u Rusiji nakon Biblije, do sada prevedena na više od deset svjetskih jezika i tiskana u milijunima primjeraka.

Uz svježinu i neposrednost svojstvene živopisnomu filmu, Tihon Ševkunov pripovijeda o tome kako se pri koncu studija režije, u vrijeme komunizma, nakon mučnih iskustava sa spiritizmom, približio pravoslavlju, obratio se i krstio te osjetivši monaški poziv ušao u jedini aktivni ruski pravoslavni samostan koji je ostao otvoren u komunizmu. U nizu istinitih priča i anegdota, izvanredno živim i zanimljivim stilom, autor nas uvodi u svijet posljednjih ruskih staraca, duhovnih učitelja koji su našli utočište u tomu samostanu, a koji je on sam imao prilike upoznati i ostati zadivljen njime te ga ovdje opisuje kao vjerodostojan svjedok. Mudri starci, sveci, svjedoci vjere u komunizmu, monasi herojskoga odricanja, priprosti vjernici laici, mučenici gulaga, svećenici egzorcisti, svete lude… svi ti stvarni ljudi sa svojim nesavršenostima i svetošću izranjaju ovdje pred nama obogaćujući nas svojim duhovnim učenjem i životnim primjerima.

U ovoj zbirci prekrasnih duhovnih priča monah otac Tihon (sada biskup, poznati arhimandrit jednoga od najstarijih i najuglednijih moskovskih manastira) vodi nas u potragu za skrivenim Bogom, dalekim, a opet tako blizim, Bogom koji neprestano ulazi u naš život po svakodnevnim događajima, jednostavnim, a istodobno otajstvenim, kao što su i ovi opisani u ovoj prekrasnoj knjizi.

Tihon Ševkunov (r. 1958) biskup je Ruske pravoslavne crkve i pisac međunarodnoga bestselera Nesveti sveti i druge priče. Naslovni je biskup Yegoryevska, vikar Moskovske eparhije te je na čelu zapadnoga vikarijata Moskve. Nadstojnik je uglednoga sretenskog manastira u Moskvi, a u javnosti se često spominje i kao osobni ispovjednik i duhovnik ruskoga predsjednika Vladimira Putina.  

 

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj