Tihon Ševkunov – Nesveti sveti i druge priče

Objavljeno:
Tihon Ševkunov – Nesveti sveti i druge priče

Simptomi: Rado biste, uoči blagdana Velike Gospe, pročitali jedno lijepo i nadahnjujuće duhovno štivo? Štivo koje istovremeno upozorava i upućuje?

 

Terapija: Ne postoji mnogo knjiga koje mogu bitno obogatiti naš pogled na život zadivljujući nas mnoštvom detalja, živih boja i neočekivanim spoznajama… “Nesveti sveti i druge priče” jedna je od njih i stoga nije čudo da je ova jedinstvena knjiga postala jedan od najvećih svjetskih duhovnih bestselera našega doba, najprodavanija knjiga u Rusiji nakon Biblije, do sada prevedena na više od deset svjetskih jezika i tiskana u milijunima primjeraka.

Uz svježinu i neposrednost svojstvene živopisnomu filmu, Tihon Ševkunov pripovijeda o tome kako se pri koncu studija režije, u vrijeme komunizma, nakon mučnih iskustava sa spiritizmom, približio pravoslavlju, obratio se i krstio te osjetivši monaški poziv ušao u jedini aktivni ruski pravoslavni samostan koji je ostao otvoren u komunizmu. U nizu istinitih priča i anegdota, izvanredno živim i zanimljivim stilom, autor nas uvodi u svijet posljednjih ruskih staraca, duhovnih učitelja koji su našli utočište u tomu samostanu, a koji je on sam imao prilike upoznati i ostati zadivljen njime te ga ovdje opisuje kao vjerodostojan svjedok. Mudri starci, sveci, svjedoci vjere u komunizmu, monasi herojskoga odricanja, priprosti vjernici laici, mučenici gulaga, svećenici egzorcisti, svete lude… svi ti stvarni ljudi sa svojim nesavršenostima i svetošću izranjaju ovdje pred nama obogaćujući nas svojim duhovnim učenjem i životnim primjerima.

U ovoj zbirci prekrasnih duhovnih priča monah otac Tihon (sada biskup, poznati arhimandrit jednoga od najstarijih i najuglednijih moskovskih manastira) vodi nas u potragu za skrivenim Bogom, dalekim, a opet tako blizim, Bogom koji neprestano ulazi u naš život po svakodnevnim događajima, jednostavnim, a istodobno otajstvenim, kao što su i ovi opisani u ovoj prekrasnoj knjizi.

Tihon Ševkunov (r. 1958) biskup je Ruske pravoslavne crkve i pisac međunarodnoga bestselera Nesveti sveti i druge priče. Naslovni je biskup Yegoryevska, vikar Moskovske eparhije te je na čelu zapadnoga vikarijata Moskve. Nadstojnik je uglednoga sretenskog manastira u Moskvi, a u javnosti se često spominje i kao osobni ispovjednik i duhovnik ruskoga predsjednika Vladimira Putina.  

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pretraživanje kataloga

Događanja

Nothing from 26. studenoga 2020. to 26. prosinca 2020..

  Preskoči na sadržaj