Otvorenje izložbe “Krajolici duše” Tatjane Kreštan

Objavljeno:
Otvorenje izložbe “Krajolici duše” Tatjane Kreštan

Izložba u sklopu projekta Grad i njegovi ljudi
KRAJOLICI DUŠE
Tatjane Kreštan
Narodna knjižnica “Petar Preradović, “1. i 2. kat
17. lipnja – 25. srpnja 2022.

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe Krajolici duše naše drage kolegica i vrijedne suradnice Tatjane Kreštan koje će se održati u petak 17. lipnja 2022. u 18 sati na Studijskom odjelu (2 kat)

U otvorenju pored same autorice sudjelovat će i Valerija Mrkobrad, a program će modelirati Lucija Miškić Barunić

U sklopu projekta Grad i njegovi ljudi predstavljamo zavičajne umjetnike koji se bave raznolikim kreativnim radom – slikarstvom, fotografijom, stripom, književnošću…

Tatjana Kreštan rođena je 1971. godine u Garešnici. Diplomirala je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i knjižničarstvo.

Samostalno izlaže od 1990. godine i dosad je ostvarila tridesetak samostalnih izložaba i brojne skupne nastupe. Sudjelovala je u sazivima humanitarnih likovnih kolonija u zemlji i inozemstvu. Izlagala je u Zagrebu, Splitu, Požegi, Virovitici, Bjelovaru, Garešnici, Dugom Selu, Kutini, Varaždinu, Sisku, Đurđevcu, Karlovcu i drugim gradovima. 

Zapaženiji ciklusi su joj Buđenje (2001.), Putokazi (2004.), Kolaži sjećanja (2008.), Cvjetne slagalice (2016.) i Krajolici duše (2022.). Ciklus Cvjetne slagalice predstavila je gradskim knjižnicama u Zagrebu (2016., 2018.), Splitu (2017.), Novoj Gradiški (2020.), Virovitici (2021.) i Križevcima (2021.) te Dvorcu grofa Jankovića u Daruvaru (2021.). Članica je likovne udruge HDLU Zagreb. Živi i radi u Bjelovaru.

Krajolici Tatjane Kreštan pružaju nam smirenost, lirsku ljepotu, sugeriraju nam da prirodu pogledamo očima slikara. Rafinirano bogatstvo boja, nježna paleta, jednostavnost poruka, prividna „praznina“, lišenost fizičkih bića, navodi nas da svojom imaginacijom otkrivamo i na svoj način oživimo sadržaj slike. Bez dramatike tamnih tonova crne, sive, smeđe… – upotrebom ljubičaste, plave i tamno zelene boje, bez upotrebe grafizama koji naglašavaju strukture i oblike, Tatjana savršeno postiže strukture i oblike, zračnu perspektivu i igru svjetlosti. Gotovo lakoćom akvarela i mekoćom suhog pastela stvara harmoniju koja se ponekad u tehnici ulja na platnu gubi grubljom gestom. Znalačkim potezom kista, finom igrom valera oživljava strukturu kamena, razigranost cvjetnih ploha, smirenost i tišinu krajolika. To je slikarska senzibilnost autorice – slikom pobuditi naše vlastite snove i emocije.

Valerija Mrkobrad, 
ulomak iz kataloga izložbe „Krajolici duše“

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj