Boris Leiner – bubnjar, kipar, književnik

Objavljeno:
Boris Leiner – bubnjar, kipar, književnik

Javnosti dobro poznati bubnjar i nekima manje poznati kipar, Boris Leiner predstavio je 18. srpnja 2022. u Boho parku svoju autobiografsku knjigu Sve bio je ritam.

Leiner je glazbenu karijeru započeo kao bubnjar u rodnom Čakovcu gdje je osnovao prvi sastav pod nazivom VIS Kanibali. U Zagreb dolazi 1976. u vrijeme punka i new agea u Londonu. Muzičare je sreo u Trnskom naselju među ljudima koji su išli na koncerte i svirali po garažama ili na klupicama svirali gitare. Dvije godine poslije punk i new age vlada Zagrebom, a Leiner upisuje Likovnu akademiju, smjer kiparstvo da bi se spasio od odlaska u JNA i da bi s grupom Azra mogao otići na turneju. Prije i poslije Azre svira u grupama Vještice, Haustor, So Mazgoon i dr.

Leiner i Jasminka Mitrić, njegova partnerica i promotorica, naizmjenično su pripovijedali o glazbi i životnim putovima i stranputicama. U jednom je trenutku Leiner priznao kako je preko noći postao pisac, a Sve bio je ritam napisao je za mjesec dana. Knjigu je  ilustrirao Davor Schunk i njegove mnogobrojne ilustracije oplemenile su knjigu te izgleda gotovo kao strip.

Na pitanje iz publike o oštroj reakciji na knjigu frontmana Azre Branimira Johnnyja Štulića koji već godina živi u Nizozemskoj, odgovara sjetnim osmijehom: „To je hologram zlikovac, a ne Johnny i stoga ne bih puno pričao o zlom duhu.“

Bubnjarska legenda Leiner je ostavio dojam samozatajnog čovjeka. Kaže da uzadnjih deset godina manje svira, a više se bavi kiparstvom. Da je vrlo uspješan i u tom području govore njegova djela: u bjelovarskom Gradskom muzeju imao je izložbu skulptura još prije devet godina, a u zagrebačkoj Hatzovoj ulici u tematskom parku rock’n’rolla postavljene su njegove skulpture Johna Lennona i Jimija Hendrixa.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj