Dubravko Jelčić – Matoš

Objavljeno:
Dubravko Jelčić – Matoš

MatošSimptomi: Zaželjeli ste se dobro napisane i zanimljive biografske studije? Želite nešto više saznati o boemskom životu književnika? Zanima vas život A. G. Matoša?
Terapija: „Matoš je mnogo napisao – i mnogo je o njemu napisano (…) Čovjek i pisac u njemu dijelili su istu sudbinu: mrzili su čovjeka jer im se zamjerio pisac, napadali su pisca jer su mrzili čovjeka“, iznosi Dubravko Jelčić. U ovoj knjizi možete saznati nešto više o Matošu koji je uistinu postojao, njegovim suvremenicima i o samim društvenim okolnostima njegova vremena.
Branimir Livadić je napisao: „ U slučaju Matoša ne radi se o tome, da bi trebalo za nj izmisliti mimo istine neki idealni pjesnički život iz impresija njegove poezije. Naprotiv upravo istinoljubivost kroničara nalazi sigurno doživljaje, zapažanja, spontane izjave, po čemu će tek opće poznata shema Matoševa bohemstva postati individualni život. Mnogi su njegovi poštivači prošli krivim putem, kad su hotice tajili istinu, ili je uljepšavali. Samo je onaj Matoš, koji je uistinu postojao, doista zanimljiva pojava i zanimljivija, nego bi je mogao tko izmisliti.“

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj