Spikaonica: Živjeti u svijetu bez podjela

Objavljeno:
Spikaonica: Živjeti u svijetu bez podjela

Na Studijskom odjelu, 30. siječnja 2024., održana je Spikaonica naziva Živjeti u svijetu bez podjela kojom smo obilježili Međunarodni dan vjerskih sloboda. Ovaj dan u svijetu se obilježava zadnju subotu u siječnju kao prilika da se podsjetimo na milijune ljudi koji su stradali ili stradavaju zbog svojih vjerskih uvjerenja te kao podsjetnik na Članak 18., Opće deklaracije o ljudskim pravima u kojem stoji: “Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijedi; to pravo uključuje slobodu promjene vjeroispovijedi ili uvjerenja i slobodu da pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, iskazuje svoju vjeroispovijed ili uvjerenje bogoslužjem, poučavanjem, praktičnim vršenjem i obredima.”

Gosti na Spikaonici bili su:

Krešimir Žinić, dekan i župnik Župe Ciglena i Ždralovi

Stefan Maksimović, paroh bjelovarske crkve Svete Trojice

Matija Kovačević, teolog, prof. i pastor Kršćanske adventističke crkve Bjelovar

Sudjelovali su učenici šestog razreda IV. osnovne škole Bjelovar, učenici osmog razreda III. osnovne škole Bjelovar i učenici prvog razreda Gimnazije Bjelovar te njihove profesorice i knjižničarka.

U ugodnoj i opuštenoj atmosferi razgovarali smo o tome što znači slobodno izražavati svoju vjeru, o pojmovima ekumenizma i međuvjerske suradnje, koliko se u našoj zajednici poštuju vjerske slobode, u kojim dijelovima svijeta se one krše, a vjernici su izvrgnuti verbalnim i fizičkim agresijama. 

Zaključili smo da kao društvo, ali i pojednici, trebamo imati više empatije i tolerancije prema drugima te da svatko ima pravo slobodno prakticirati, izražavati ili mijenjati svoju vjeru.

 

 

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj