Protuepidemiološke mjere Knjižnice od 28. 11. do 21. 12. 2020.

Objavljeno:
Protuepidemiološke mjere Knjižnice od 28. 11. do 21. 12. 2020.

Na temelju Odluke Stožera civilne zaštite RH koje su javnosti predstavljene putem javnih medija 25. studenoga 2020. Narodna knjižnica „Petar Preradović“ primjenjivat će od 28. studenoga 2020. ove mjere:

DISTANCA – unutar knjižnice obavezno je poštivanje propisanog razmaka od 2 metra između osoba koje se nalaze u istom prostoru. Preporuka je da se korisnici što kraće zadržavaju unutar prostora knjižnice

OBAVEZNO NOŠENJE MEDICINSKIH MASKI – za vrijeme boravka u knjižnici zaposlenici i korisnici obavezni su nositi masku na propisan način tako da prekriva usta i nos.

DEZINFEKCIJA – osobe koje ulaze u knjižnicu obavezne su koristiti pripremljene dispenzere s dezinfekcijskom tekućinom pri ulasku u knjižnične prostore. Preporuka je da se što češće peru ruke s toplom vodom i sapunom na propisan način.

ODRŽAVANJE ČISTOĆE I PROVJETRAVANJE – prostor knjižnice kao i sav namještaj pojačano će se čistiti i brisati sa sredstvima za dezinfekciju prostora i namještaja. Knjižnična građa će se redovito brisati s vlažnom krpom i alkoholom. Prostori knjižnice će se redovito provjetravati, posebno oni gdje prolaze i borave korisnici.

KARANTENA ZA KNJIŽNU GRAĐU – karantena je predviđena za onu knjižničnu građu koja je bila u posudbi kod osoba koje su bile zaražene i koje su bile u samoizolaciji. Za to su predviđene posebno označene kutije u koje korisnici odlažu građu koja će tu odležati 72 sata nakon čega se s njom postupa isto kao i s drugom vraćenom građom.

BORAVAK U PROSTORIMA KNJIŽNICE – preporuča se kraće zadržavanje unutar prostora knjižnice. Maksimalan broj osoba koje mogu istovremeno bit u jednom prostoru određen je za svaki odjel posebno ovisno o kvadratima i obaveze o održavanju razmaka između osoba što je istaknuto na vidljivim mjestima na ulazu svakog odjela.

SLOBODAN PRISTUP POLICAMA – korisnici i dalje imaju slobodan pristup policama ali se mole da s više pažnje  prilaze policama i izloženoj građi te da ju što manje dotiču. Preporuka je da zamole knjižničare za pultom za pomoć kod posudbe.

KORIŠTENJE ČITAONICA – čitaonice će i dalje bit otvorene za korisnike, ali je obavezno pridržavanje uputa o razmaku između sjedećih mjesta koja su posebno obilježena. Korisnici su obavezni dezinficirati ruke prije korištenja čitaonica i prilikom listanja ne smiju doticati lice rukama.

KORIŠTENJE RAČUNALA – računala u knjižnici mogu se koristiti uz pridržavanje svih obvezujućih higijenskih mjera i poštivanje preporuke kraćeg zadržavanja u prostorima knjižnice.

OBUSTAVA RADA IGRAONICA I RADIONICA – igraonice za predškolsku djecu i radionice za školarce i odrasle obustavljanju se dok su na snazi mjere Stožera civilne zaštite od 28. studenoga 2020.

KULTURNA DOGAĐANJA  – promocije knjiga, književni susreti i edukativna predavanja mogu se održavati u skladu s ranije izrečenim mjerama za održavanje kulturnih događanja, ali za najviše 25 osoba. Preporuka je da se događanja ove vrste održavaju virtualnim putem.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj