Postavljena 3. izložba pisanica

Objavljeno:
Postavljena 3. izložba pisanica

U suradnji Knjižnice i Tradicijsko-tekstilnog rukotvorstva, sekcije HORKUD-a “Golub” postavljena je 3. izložba pisanica. Izložena je u predvorju Odjela za odrasle na 1. katu, a posjetitelji će je moći pogledati od 25. ožujka do 8. travnja 2024. godine. Autorice su Slavica Šafar i Marija Ježek.

Posjetitelji izložbe imaju priliku uživati u širokom spektru pisanica, svaka sa svojim jedinstvenim dizajnom, tehnikom i simbolikom. Svaka pisanica nosi priču svojeg stvaratelja, predstavljajući njihovu kreativnost, vještinu i predanost tradiciji. Izložba predstavlja spoj tradicije i suvremenog stvaralaštva. Uz to, ovo nije samo prilika za divljenje ljepoti pisanica, već i za učenje o različitim tehnikama ukrašavanja jaja koje se prenose s generacije na generaciju.

Pisanice su izradile članice bjelovarskih udruga HORKUD-a „Golub“ i Češke obeci Bjelovar, članovi gostujućih društava iz Špišić Bukovice, Đurđevca i Kladara te razni samostalni umjetnici iz Bjelovara i ostalih dijelova Hrvatske. Posebnu pozornost izazivaju pisanice čija ja tehnika ukrašavanja zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro Hrvatske. 

Tekst za prateći katalog napisali su viši kustos Gradskog muzeja Bjelovar Tomislav Matić i preč. Branko Fresl, župnik Katedralne župe Sv. Terezije Avilske, a autorica fotografija je Ana Kraljić.

 
 
Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj