Održana radionica i predavanje “Prehrana mladih sportaša”

Objavljeno:
Održana radionica i predavanje “Prehrana mladih sportaša”

Radionica – Piramida prehrane

Na Dječjem odjelu knjižnice dr.sc. Vesna Bosanac održala je 2. svibnja 2022. radionicu o zdravoj prehrani za male sportaše. Sudionici su bili učenici prvih razreda osnovne škole koji su se s velikim zanimanjem poigrali didaktičkim puzzlama, a nakon toga uslijedio je razgovor o zdravoj prehrani mladih sportaša. Naučili su zašto je raznolika prehrana bitna, a obroke koje su osmislili za doručak, ručak i večeru bili su kreativni i zanimljivi.

Puzzle su zamišljene kao podrška roditeljima, odgajateljima, nastavnicima i sportskim trenerima u praktičnom približavanju dobrih prehrambenih navika djeci u dobi od 6 do 11 godina.

Knjiga “Prehrana mladih sportaša”

Knjiga daje odgovor na pitanje po čemu se njihova prehrana razlikuje od obične prehrane i kako osmisliti kvalitetan jelovnik.

Mladi sportaši imaju veće potrebe za energijom i hranjivim tvarima od svojih vršnjaka koji nisu tjelesno aktivni stoga nikako nije svejedno što jedu. Autorica knjige dr.sc. Vesna Bosanac konkretnim je primjerima pokazala kako roditelji i treneri mogu poduprijeti stvaranje navika kod djece i mladih sportaša za cijeli život. Polazeći od piramide zdrave prehrane nutricionistkinja je konkretnim primjerima podučila prisutne o raznolikoj prehrani u sportu, kako odabrati namirnice za nadoknadu energije, za jačanje mišića, za, čuvanje imuniteta, koliko bi obroka trebali imati i u koje vrijeme, te što jesti tijekom pojedinog obroka. Autorica je s prisutnima podijelila nekoliko korisnih savjeta o prehrani na putovanju, kao i kada je gust raspored između školske nastave i treninga. 

Zajednički je zaključak da dobro osmišljena prehrana mladog sportaša vodi ka postizanju željenog sportskog rezultata i očuvanju zdravlja.

Predavanje je održano u Studijskom odjelu knjižnice 2. svibnja 2022. nakon radionice na Dječjem odjelu.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj