Noć knjige 2024.

Objavljeno:
Noć knjige 2024.

I ove ćemo godine, po trinaesti put raznim programima obilježiti Noć knjige, tradicionalnu manifestaciju koja se, povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige, održava s ciljem promicanja kulture čitanja, poticanja svijesti o važnosti knjige i čitanja te uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega.

U nastavku pogledajte što smo pripremili i odaberite nešto za sebe.

PROGRAMI ZA DJECU

Ponedjeljak, 22. travnja 2024. (11:00 / STUDIJSKI ODJEL)
 • Predstavljanje slikovnice Dupin i more. Autor  slikovnice je Petar Lukačin, učenik prvog razreda i najčitatelj Dječjeg odjela tri godine zaredom. Potaknut slikovnicama i knjigama koje čita napisao je i ilustrirao svoju slikovnicu. Predstavit će ju svojim vršnjacima, a cilj je promicanje čitanja kod djece nižeg školskog uzrasta.
Utorak, 23. travnja 2024. (10:00 / STUDIJSKI ODJEL)
 • Susret s književnicom Jasminkom Petrović

Jasminka Petrović popularna je srpska književnica za djecu i mlade. Dosad je napisala više od trideset knjiga za taj uzrast. Hrvatskoj čitateljskoj publici poznata je po romanu “Leto kad sam naučila letjeti”, prema kojemu je snimljen istoimeni film. Na ovom knjževnom događanju bit će predstavljene njezine slikovnice prevedene na hrvatski jezik – “Jere i oblaci”, “Vigo i snijeg”, “Matija i More” i najnovija knjiga “Hoću kući”. Susret je namijenjen predškolcima i učenicima nižih razreda osnovne škole. 

IZLOŽBE
 • Izložba slikovnica iz fonda Dječjeg odjela i Igraonice na temu dinosaura te dječjih radova nastalih na radionici “Dinosaurovim stopama“. Izložba će se moći razgledati u Igraonici. 
 • Sretan rođendan, Ivana! – izložba povodom 150. obljetnice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić (od 10. do 30. travnja 2024. / DJEČJI ODJEL) 

Njezina dva najvažnija djela, zbirka bajki “Priče iz davnine” (1916.) i roman “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” (1913.) istaknuta su djela hrvatske dječje književnosti s kojima se učenici nižih razreda susreću u lektiri, zbog čega će se prilikom posjeta razrednih odjela izložbi čitati njezine manje poznate priče.

Uz postavljenu izložbu s temama posvećenim pričama Ivane Brlić-Mažuranić provodit će se stalni program Dječjeg odjela Čituljčice –  radionice čitanja razvojnih priča za djecu od 5 do 10  godina.

 • Virtualna izložba Tolkienov izmišljeni svijet – izložba je posvećena 70. godišnjici prvog objavljivanja romana “Gospodar prstenova”. J.R.R. Tolkien je i dalje vrlo popularan među svim generacijama čitatelja.  Izložba će vizualizirati fantastični svijet Tolkienovih djela, likova i stvorenja u knjigama. 

PROGRAMI ZA ODRASLE:

Ponedjeljak, 22.4.2024. (18:00 / STUDIJSKI ODJEL)

 • Predstavljanje zbirke poezije “Terca na tišinu” Sanina Karamehmedovića

Sanin Karamehmedović, autor i osnivač dubrovačkog benda Silente, predstavit će svoju prvu zbirku pjesama Terca na tišinu. Sančo, kako ga znaju fanovi, na glazbenoj je sceni prisutan od 2012. kada je objavljen prvi album Silentea. Nakon godina oklijevanja objavljuje vlastitu zbirku pjesama s ukupno 40 uradaka. Uz već uglazbljene pjesme iz repertoara Silentea po izboru autora te u njihovoj originalnoj verziji, bez studijskih ispravaka, skraćivanja ili produljivanja, u Terci na tišinu nalaze se i neuglazbljene pjesme koje su na ovaj način ugledale svjetlo dana. Pjesme prate i osobni komentari autora, ali i priče o bendu s kojim je višestruki dobitnik glazbenih, kulturnih i umjetničkih priznanja.

Utorak, 4.2023. (18:00 / STUDIJSKI ODJEL)

 • Predstavljanje knjige “Kronika sretnih trenutaka” autorice Snježane Banović

Osamdesete godine dvadesetog stoljeća postale su mitske – glazba, osjećaj slobode, popuštanje rigidnog socijalizma, tehnološki napredak, vjera u bolju budućnost, ali nadasve popularna kultura stvorili su vrijeme koje je bilo drugačije i jedinstveno. Snježana Banović rođena je u sretnom trenutku da živi Zagreb tih godina, grad koji “izranja iz sna”, u kojem “muzika dolazi iz podruma i krova”… te da bude jedna od aktivnih i važnih protagonistica novovalne scene, a poslije i kulturne i kazališne.  … Snježana Banović toplo i nježno opisuje vrijeme koje je stvorilo i nju i nas, vrijeme u kojem su glazba, film, kazalište i izložbe bile najvažnije stvari na svijetu.

IZLOŽBE
 • “Art terapija” (od 15.4. do 15.5.2024. / predvorje Odjela za odrasle ) Izložba iz ciklusa “Grad i njegovi ljudi” u kojem se predstavljaju zavičajni umjetnici, kreativci i hobisti koji se bave slikarstvom, fotografijom, stripom, književnošću… Ovom prilikom predstavljaju se zanimljivi kreativni uradci od papira Milkice Crkvenac. .
 • Veličanstveni Japan u slikama (od 15.4. do 15.5.2024. /STUDIJSKI ODJEL) 
 • Bedrich Smetana, 200 godina rođenja i Milko Kelemen, 100 godina rođenja (od 15.4. do 15.5.2024. / PRIZEMLJE)  Ove godine, uz Noć knjige, obilježavamo dvije velike i okrugle glazbene obljetnice. Smetana i Kelemen, dvojica skladatelja koji su svaki u svoje vrijeme i na svoj način obilježili češku odnosno hrvatsku klasičnu glazbu, itekako zaslužuju da na ovaj način na njih skrenemo pozornost. Nadamo se da će vas ova izložba potaknuti da se upustite i u preslušavanje njihovih djela.
PODRUČNA KNJIŽNICA NOVA RAČA
 • Kolaž predstave “Huja – haj, kamišibaj“ Kamišibaj predstave temeljene na pričama i legendama bjelovarsko-bilogorskog kraja. Program je namijenjen djeci predškolskog uzrasta – polaznicima Igraonice u Područnoj knjižnici Nova Rača i Dječjeg vrtića “Račići” te učenicima Osnovne škole “Ivan vitez Trnski” Nova Rača i područnih škola u Međurači, Dautanu, Bulincu i Severinu. (24. i 25. travnja 2024.)
 • Radionice Ivana vs. Aesopus – više radionica u kojima će se čitati istoimene basne Ivane Brlić Mažuranić i Aesopusa radi usporedbe i analize. Program je namijenjen učenicima petih razreda osnovne škole.
BIBLIOBUS:
 • Glas Ivane Brlić Mažuranić Dana 18. travnja 1874. godine rođen je glas koji pripovijeda i danas kroz priče njegove vlasnice Ivane Brlić-Mažuranić. Tim će se povodom na stajalištima bibliobusa djeca upoznati s likom i djelima naše poznate spisateljice te izrađivati crteže omiljenih likova i prizora iz pročitanih priča i bajki. Nastali radovi bit će izloženi u bibliobusu.
Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj