Noć knjige 2023.

Objavljeno:
Noć knjige 2023.
Noć knjige dvanaestu godinu za redom organizira se povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja).  Moto ovogodišnje manifestacije je Sanjaju li roboti električne knjige?. Propitivat će se fenomen umjetne inteligencije i koliko je korisna za knjigu i čitanje?

PROGRAMI ZA DJECU I MLADE

Radionica Alpha mini robot

21. travnja 2023. u 17.00 sati

  • Dječji odjel knjižnice u suradnji s Bjelovarskim robotičkim centrom i III. osnovnom školom Bjelovar

  • Moderatorice programa: Snježana Berak i Kristina Novoselec

Sudionici radionice, članovi knjižnice od 5 do 15 godina imat će priliku upoznati obrazovni robot Alpha Mini koji nije obična igračka, jer može koristiti umjetnu inteligenciju za komunikaciju, kretanje, prepoznavanje lica i predmeta te organiziranje raznih aktivnosti poput pisanja i čitanja. 

Gutači knjiga

22. travnja 2023. u 10.00 sati

Moderatorica programa:       Tatjana Petrec

Čitateljski klub Dječjeg odjela Gutači knjiga obilježit će Noć knjige susretom na kojem će svaki član preporučiti po jedan naslov iz područja znanstvene fantastike i umjetne inteligencije za djecu i mlade. Na druženju će članovi čitati izabrane dijelove preporučenih djela.  

Tematski bilten Od papira do robota

Tematski bilten uz Noć knjige (stvarnost ili znanstvena fantastika) namijenjen je roditeljima. Obuhvatit će prikaze radova o umjetnoj inteligenciji i popis literature namijenjen djeci predškolskog uzrasta koji se dotiču teme čitanja, robotike i modernih umjetnosti i znanstvene fantastike. Bilten će biti dostavljen putem elektroničke pošte svim dječjim vrtićima na području grada Bjelovara i šire u lokalnoj zajednici , a biti  će dostupan na mrežnoj stranici Narodne knjižnice „Petar Preradović“

Autorice biltena: Branka Mikačević i Ivana Blažeković

PROGRAMI ZA ODRASLE

ChatGPT preporučuje knjigu

Autorica: Neda Adamović

ChatGPT je sustav umjetne inteligencije koji omogućuje sporazumijevanje na prirodnom jeziku, između ostalog i na hrvatskom. Knjižnica će objaviti snimku razgovora s ChatGPT-om na YT kanalu Knjižnice u kojoj će biti prikazana njegova preporuka nekoliko naslova za čitanje prema unaprijed zadanim preferencijama za čitanje. Saznat ćemo je li bolje pitati umjetnu inteligenciju ili knjižničara za preporuku čitanja. 

Transkribus : otključaj prošlost

Suradnja dviju baštinskih ustanova grada Bjelovara, Državnog arhiva Bjelovar i Narodne knjižnice „Petar Preradović“. 

Pogledajte video 

Projekt snimanja edukativnog videa koji će predstaviti platformu Transkribus. Transkribirat ćemo odabrane knjige na njemačkoj gotici iz fonda Arhiva i Knjižnice koje će nakon toga biti dostupnije većem broju korisnika obiju ustanova. Video će biti dostupan na mrežnim stranicama Arhiva i Knjižnice.

Vrata u podrum – izložba ilustracija
od 17. do 27. travnja 2023.
STUDIJSKI ODJEL 
  • svečano otvorenje                  24. travnja 2023. u 17.30 sati

Izložba ilustracija grupe autora iz biblioteke Vrata u podrum: Štef Bartolić, Dalibor Talajić, Franjo Anžlovar, Irena Jukić Pranjić, Valentina Briški i Tomislav Tomić.

Šest slikovnica za odrasle objavila je Knjiga u centru, čiji je urednik Zoran Pongrašić.

Slikovnice za odrasle su baš slikovnice za odrasle, a ne stripovi kako pojašnjava urednik i tematski su usmjerene na životne preokupacije odraslih čitatelja s nemalom dozom društvene kritičnosti. Slikovnice za odrasle prepoznatljive su i po oporim crtežima s manje teksta, ali puno simbolike. 

PODRUČNA KNJIŽNICA NOVA RAČA

Kad bih imao robota, on bi… radionica

21. travnja 2023. od 10.30 do 12.00 sati

Voditeljica: Mirjana Štelcer

Radionica se sastojati od više aktivnosti. U roku jedne minute djeca će napisati što više primjena umjetne inteligencije s kojima se svakodnevno susreću. Prepoznati bajku, basnu, priču ili roman prema zadatku koji bi robot dobio u istoj. Na kraju će izraditi robota od kolaža i dati mu ime tako da osmisle vlastite simbole za slova. Svi će predstaviti svog robota,  postavljati mu zamišljene zadatke i na kraju razgovarati i promišljati jeli dobro da nas roboti zamijene u  svakodnevnom životu.

Kad bi knjige žive bile, prijatelja bi mi pribavile

čitanje priče i radionica

21. travnja 2023. od 9.30 do 12.00 sati

Voditeljica: Mirjana Štelcer

Čitanje priče Čarolija zagrljaja Dubravke Kolanović, u kojoj Medo i Vučić upoznaju maloga svemirca i pomažu mu da se vrati kući. Nakon čitanja slijedi razgovor na temu različitosti i kreativna radionica izrade svemiraca od kartonskih kutijica. Roditelji i dijeca zajedno će osmisliti igrokaz sa svojim svemircem kroz koji će ga predstaviti i prikazati kakvi bi mu domaćini bili – sa koje planete dolazi, kako mu je ime, koju bi ga Zemaljsku igru naučili igrati, kamo bi ga poveli, što bi mu pripremili za jelo i koju bi mu knjigu preporučili za čitanje.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj