Ne postoji sutra u Atru: priče iz Afrike – promocija knjige i putopisno predavanje

Objavljeno:
Ne postoji sutra u Atru: priče iz Afrike – promocija knjige i putopisno predavanje

24. kolovoza 2023.  (četvrtak) u 19 sati

 Studijski odjel, Trg Eugena Kvaternika 11/2

Predavanje „Ne postoji sutra u Atru: o Africi i njezinim ljudima“ odvest će vas na obalu Senegala, kroz pustinju Mauritanije, do „ničije zemlje“ u Zapadnoj Sahari, pa sve do kraljevskih gradova Maroka. Govorit ćemo o tome kako je voziti se vlakom koji prevozi ugljen kroz Mauritaniju, kakav je san kad noć provedeš u pustinji bez šatora, što je leblouh ili praksa nasilnog hranjenja ženske djece, o čemu razmišlja Fatima – djevojka koja živi u gradu
usred Sahare, tko su berberi i zašto ne postoji sutra u Atru.

Kroz atraktivne fotografije, video isječke i čitanje kratkih ulomaka iz knjige uronit ćemo u priču dvoje putnika, govorit ćemo o državama i mjestima iz knjige, ali doticat ćemo se i ljudskih prava, kulturnih razlika i još mnogo toga što daleko putovanje sa sobom nosi.

Gošća i autorica Martina Divić rođena je 1993. godine, a odrasla je u Drveniku kod Makarske. Diplomirala je pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Na Facebook stranici „Nisan doma“ objavljuje priče s putovanja, a fikciju gdje god stigne. Priča „Zašto skrivaš lice?“ objavljena je među pohvaljenim pričama regionalnog natječaja povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad  ženama. Bila je finalistica nagrade Prozak 2020. i 2021., a na Natječaju za kratku priču gradske knjižnice Samobor 2021. s pričom „Oni se boje, a ja?“ osvojila je drugo mjesto.
Njezina prva knjiga „Ne postoji sutra u Atru“ koja je nastala od zapisa s putovanja u Afriku jednoglasnom odlukom žirija osvojila je Nagradu Dijana  Klarić za najbolji putopis 2022. godine na Hrvatskom festivalu putnika u Šibeniku. Priče su joj objavljene na regionalnim portalima Čovjek-časopis, Strane.ba i Astronaut.ba. Trenutačno živi i radi u Zagrebu.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj