Na Studijskom odjelu održane dvije promocije stručnih knjiga povijesne tematike

Objavljeno:
Na Studijskom odjelu održane dvije promocije stručnih knjiga povijesne tematike

U ponedjeljak, 5. lipnja u 18 sati predstavljena je knjiga naslova ˝Kaleidoskop života: stanovništvo župe Čazma u 19. stoljeću˝. Ovo je djelo rad povjesničara Jure Bijelića temeljen na istraživanju matičnih knjiga krštenih župe Čazma. Radi se o opsežnoj knjizi koja čitateljima približava demografske aspekte župe Čazma u razdoblju od 1791. do 1910. godine.

O knjizi je prva govorila Sunčica Markanović – povjesničarka i voditeljica Specijalne knjižnice Državnog arhiva u Bjelovaru, koja je publici predstavila strukturu knjige i predočila sadržaj svakog poglavlja. U prvom dijelu knjige autor donosi pregled i detaljnu analizu stanovništva Čazme do početka 20. stoljeća, dok u drugom dijelu donosi tablične prijepise upisa svih krštenika po prezimenima. 

O knjizi je govorila i ravnateljica Državnog arhiva u Bjelovaru Martina Krivić Lekić koja je predstavila izdanja bjelovarskog arhiva među koje se ubraja i knjiga ˝Kaleidoskop života˝.

Na samom kraju, publici se obratio autor knjige Juro Bijelić koji je govorio o procesu obrade arhivske građe i istraživanja, a istaknuo je doprinos svoga rada koji leži u tome da će ovo djelo svakako biti zanimljivo istraživačima povjesničarima, filolozima, etnolozima, sociolozima i demografima, ali i stanovnicima Čazme koji će iz prijepisa matičnih knjiga moći rekonstruirati obiteljsku prošlost te na taj način osnažiti pripadnost svom zavičaju i kulturi.

Predstavljanje knjige održalo se povodom Međunarodnog dana arhiva u organizaciji Državnog arhiva u Bjelovaru.

Idući dan, 6. lipnja 2023. na Studijskom odjelu je predstavljena i knjiga Đure Mesića „Župa sv. Jurja mučenika Podlapac/Podlapača 1702.-2022.“ u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Požegi.

Autor je prikazao povijesna događanja Župe sv. Jurja mučenika, legendu o imenima Like i Krbave, stradalnike dvaju svjetskih i Domovinskog rata. Ovo je nastavak priče o Lici koju je autor započeo još u knjigama „Rodoslovlja obitelji Podlapac/Podlapača“ i „Rodoslovlja obitelji Pišača/Krbave i Tolića“. Posebnost ove knjige su nova saznanja o župi i mjestu Podlapac/Podlapača s pripadajućim selima Breštane, Jagodnje, Mekinjar Pišač/Krbava i Tolić.

Đuro Mesić rođen je 1955. godine u Golobrdcima kod Požege, a radio je kao ekonomist za trgovinu i pirotehničar. U Domovinskom ratu bio je branitelj dragovoljac, prvi zapovjednik odreda Narodne zaštite M.Z. Orljava, Požega. Od 1992. godine je kao pirotehničar radio u svim krajevima Lijepe Naše, a od 1996. godine u AKD Mungos kao voditelj skupine, voditelj momčadi Pakrac i voditelj radilišta. Zadnje godine prije mirovine proveo je na mjestu pirotehničkog nadzornika u Hrvatskom centru za razminiranje.

Danas je u mirovini, živi s obitelji u Novom Čiču. Strpljivo i ustrajno prikuplja i popisuje rodoslovlja obitelji Like. Bavi se onim što sve više ljudi, ne samo u našoj zemlji već i u cijelom svijetu, pokušava otkriti.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj