Ljeto na Dječjem odjelu završilo u društvu robota

Objavljeno:
Ljeto na Dječjem odjelu završilo u društvu robota

Zadnja dva tjedna kolovoza na Dječjem odjelu bila su zabavna, vesela i edukativna. Za predškolce i djecu osnovnoškolskog uzrasta održane su radionice na kojima smo se družili s robotima. Posudbom Blu- Bota, Ozobota i Dasha iz knjižnice Goethe instituta ponudili smo djeci nešto novo, drugačije i zanimljivo.

Blue-Bot je mali robot u obliku zabavne pčelice koja se vrlo jednostavno programira pomoću 7 tipki na leđima ili aplikacije instalirane na tabletu. Naredbama naprijed, natrag, lijevo, desno ili snimanjem glasa predškolci su učili abecedu i orijentaciju ispisujući svoje ime.

Ozobot je malena kuglica koja pomoću senzora reagira na kombinacije crne, plave, crvene i zelene boje i na taj način se kreće. Naredbe se mogu crtati na papiru, foliji ili digitalnom zaslonu, a poseban program OzoBlockly na pet razina od „početnika“ do „majstora“ pomaže djeci da nadograđuju svoje znanje programiranja.

Najviše zanimanja i uzbuđenja donio je inteligentni robot Dash. Opremljen je senzorima koji reagiraju na okolinu i glas. Pleše na pljesak ruku, pjeva, svira ksilofon, svijetli, baca lopticu … Aplikacijama Go, Path, Wonder i Blockly Dasha mogu programirati djeca  od 6 godina i starija. Za kraj radionica smo održali utrku dva Dasha.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj