„GLUMCI KNJIŽNIČARI“ – BOK fest 2022.

Objavljeno:
„GLUMCI KNJIŽNIČARI“ – BOK fest 2022.

U prijepodnevnim satima u subotu, 7. svibnja 2022., korisnici Odjela za odrasle bjelovarske knjižnice ostali su iznenađeni novim knjižničarima. U ovogodišnji BOK fest ponovno je uvršten program poznat kao „Glumci knjižničari“. Marija Škaričić, Siniša Ružić, Almir Kurt Kugla, Alen Liverić, Ivan Jončić, Kristijan Kiki Ugrina, Katarina Madirazza eminentna su imena hrvatskog glumišta kao i susjedne nam Bosne i Hercegovine. Zauzeli su mjesta za prijemnim pultom, družili se s korisnicima, razmjenjivali ukuse u književnosti i prisjećali se knjiga koje su čitali tijekom odrastanja. U opuštenoj atmosferi punoj smijeha i anegdota, rado su se fotografirali s Bjelovarčanima ali i „radili“ zadužujući i razdužujući knjige.

Glumica Marija Škaričić kao mala je maštala da će jednoga dana raditi u knjižnici, čak je igrajući se izrađivala knjižne kartice, džepiće i uredila svoju malu kućnu knjižnicu. Za posao knjižničara kaže da je lijep ali u današnje vrijeme i vrlo zahtjevan. Na daske koje život znače odvele su je knjige, filmovi i naposljetku predstave.

U mladosti pravi knjiški moljac, Siniša Ružić kaže da i danas puno čita, prednost daje poeziji, drami i igrokazima. Za današnju djecu i mlade uvjereno tvrdi da znaju što ih zanima i što žele čitati, a to su ponajviše novi smjerovi fantastike i pripovijetke. S velikim je zanimanjem pratio sve što su radile knjižničarke te izrazio zadovoljstvo što je mogao bar na kratko steći uvid kakav je njihov posao. Zaključio je da su knjižničari uz odgojitelje, učitelje i roditelje vrlo važni tijekom odgoja i dobrog usmjeravanja djece.

Za razgovor o novijoj bosanskohercegovačkoj književnosti izrazito je bio raspoložen filmski i televizijski glumac Almir Kurt Kugla. Detaljno je pregledao police s knjigama i predložio nabavu novih i trenutno vrlo popularnih naslova ali i nama nepoznatih književnika koji svojom osebujnošću utiru novi stilski put u književnosti.

Vrijeme koje smo proveli s glumcima činilo nam se prekratko za sve o čemu smo željeli razgovarati, no svi su izrazili želju ponovno doći u Bjelovar i našu knjižnicu jer „ovdje su ljudi tako susretljivi i dragi“.

Fotografije: Branka Sobodić

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj