Gdje se fotografija i haiku susreću? – izložba u sklopu ciklusa Grad i njegovi ljudi

Objavljeno:
Gdje se fotografija i haiku susreću? – izložba u sklopu ciklusa Grad i njegovi ljudi

Izložba u sklopu projekta Grad i njegovi ljudi
GDJE SE FOTOGRAFIJA I HAIKU SUSREĆU?
Goran Gatalica, Silvana Medač, Marina Petras, Maja Rukavina i Sanjana Zorinc
Narodna knjižnica “Petar Preradović“
Studijski odjel
15.12.2023. – 20.1.2024.

Pozivamo Vas na svečano otvorenje izložbe Gdje se fotografija i haiku susreću? naših zavičajnika – Gorana Gatalice, Silvane Medač, Marine Petras, Maje Rukavina i Sanjane Zorinc koje će se održati u subotu 13. siječnja 2024. u 11:30 na Studijskom odjelu (2 kat)

U sklopu projekta Grad i njegovi ljudi predstavljamo zavičajne umjetnike koji se bave raznolikim kreativnim radom – slikarstvom, fotografijom, stripom, književnošću…

O IZLOŽBI

Haiga objedinjuje haiku i sliku (fotografiju, crtež, likovni izraz). Haiga nije pandan haiku. Haiku i slika su odvojene forme izražavanja koje tek objedinjene u cjelinu čine haigu.

Haiga vuče korijene iz kineskog nanga slikarstva, iz dvaju škola zenbudizma, a nastala je u Japanu u 17. stoljeću.

Otac haiga umjetnosti je Yosa Buson (1716-1783) koji je u mladosti mnogo putovao, lutao divljinom, pisao haiku i crtao. Prve haige oslikavale su se tintom, ali kako danas tehnologija pruža mnoge mogućnosti, haiga ih sve koristi.

Kod haige važne su i bjeline, odnosno prostor na slici koji nije posvema ispunjen i koji doprinosi ritmu i ravnoteži cjelokupnog doživljaja. Osim toga bitan je i odabir fonta, njegova veličina, boja.

Foto haiku se sastoji se od dvije umjetničke forme, haikua i fotografije. Haiku i fotografija moraju biti komplementarni, ali je vrlo važno da haiku ne opisuje izravno fotografiju. Haiku i fotografija ne smiju po sadržaju biti preblizu, no niti predaleko („fosoko furi”).

Goran Gatalica

Izložbom su predstavljeni radovi koji su nastali u sklopu programa Radionice haiku poezije koje su se održavale u listopadu i studenom 2023. godine u Narodnoj knjižnici ˝Petar Preradović˝. Radionice je vodio Goran Gatalica. 

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj