11. veljače 2024. | Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti (cilj 4, 5)

Objavljeno:
11. veljače 2024. | Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti (cilj 4, 5)

Izazovi su prilika za učenje i rast

U nedjelju, 11. veljače, obilježavao se Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti. 

Razgovarali smo s Danielom Jović koja je u Hrvatskoj pokrenula projekt CroCube čiji je cilj sklopiti i lansirati prvi hrvatski satelit u svemir. Misija CroCube nije samo tehnički izazov, već ima i dublji cilj inspiriranja mladih i tvrtki da istraže prilike u rastućoj svemirskoj industriji koja se upravo razvija u Hrvatskoj.

Daniela je rođena u Slovačkoj, a posljednjih 13 godina živi u Hrvatskoj. Trenutno stanuje u Zagrebu i obavlja dužnost direktorice prodaje i komunikacija u tvrtki Spacemanic koja se bavi izradom i lansiranjem malih satelita.

Njena strast prema kozmonautici i svemiru dovela ju je do posla u svemirskoj industriji, a prije tri godine radila je u području telekomunikacija. Po struci je prevoditeljica, te iznimno voli čitati knjige, posebno o Japanu i svemiru. Fasciniraju je biografije astronauta, smatrajući ih fantastičnim osobama s izrazito zanimljivim pričama.

 

Kad ste se prvi put zainteresirali za znanost?

Daniela Jović: Ne tako davno, prije 6 ili 7 godina sam prvi put vidjela lansiranje rakete na internetu. Taj trenutak me potpuno fascinirao i potaknuo moju strast prema svemiru i znanstvenim istraživanjima. Taj mali događaj potaknuo me da istražujem svemirske teme, te sam počela posjećivati svemirske muzeje i druge znamenitosti. Svaki posjet i svaki eksponat produbljivali su moje znanje i ljubav prema svemiru, otvarajući mi vrata prema svijetu kozmonautike.

Kako je izgledao vaš put do trenutne pozicije?

Daniela JovićMoj put do trenutne pozicije bio je izazovan, ali vrlo inspirativan. Počela sam raditi u telekomunikacijama, ali s vremenom sam prešla u svemirsku industriju. Trenutno sam direktorica prodaje i komunikacija u tvrtki Spacemanic, gdje se fokusiramo na izradu i lansiranje malih satelita.

Možete li reći nešto o istraživačkim projektima na kojima radite?

Daniela Jović: Naravno, trenutno sam uključena u projekt CroCube, čiji je cilj sklopiti i lansirati prvi hrvatski satelit u svemir. Ova misija nije samo tehnički izazov, već za cilj ima i poticanje interesa mladih i tvrtki za sudjelovanje u rastućoj svemirskoj industriji u Hrvatskoj.

Koje ste izazove susreli tijekom svoje karijere i kako ste ih prevladali?

Daniela Jović: Tijekom karijere suočila sam se s raznim izazovima, no uvijek sam ih doživljavala kao priliku za učenje i rast. Naučila sam cijeniti svaki izazov kao sredstvo samopoboljšanja. Nisam odustajala kada bi stvari postale teže, već bih se trudila razumjeti problem, istražiti alternative i tražiti kreativna rješenja. Važno mi je bilo ne bojati se tražiti pomoć i surađivati s kolegama kako bi zajedno nadišli izazove. Upravo su ti izazovi oblikovali moj profesionalni put i pridonijeli mom osobnom razvoju. Za mene je uvijek najvažnija odlučnost, suprotstaviti se nepravdi. Važno je stvarati radno okruženje koje potiče jednakost i poštovanje.

 

Koliko je važno poticati raznolikost u znanstvenim zajednicama?

Daniela Jović: Smatram da su područja poput deep techa i istraživanja svemira izuzetno perspektivna za budućnost. Inovacije u tim područjima imaju potencijal transformirati naš svakodnevni život i proširivati granice našeg razumijevanja svijeta.

Koje biste savjete dali mladim djevojkama i ženama koje razmišljaju o karijeri u znanosti?

Daniela Jović: Mladim djevojkama i ženama koje razmišljaju o karijeri u znanosti bih poručila da je ključno zadržati strast prema svojim ciljevima. Ustrajnost je ključna, neka nikada ne odustanu čak ni kada se suoče s izazovima. Bitno je razumjeti da učenje novih stvari i suočavanje s nepoznatim aspektima znanstvenog istraživanja često idu ruku pod ruku s postizanjem uspjeha. Neka budu hrabre u postavljanju pitanja, traženju mentora i stvaranju mreže podrške. Važno je shvatiti da je put do uspjeha često isprepleten izazovima, no upravo su ti izazovi prilika za osobni rast.

Koju bi knjigu preporučili mladima koji su zainteresirani za znanost?

Daniela Jović: Preporučila bih knjigu “Kozmos” autora Carla Sagana. Knjiga pruža inspirativan uvid u svemir i potiče razmišljanje o našoj ulozi u širem kozmičkom kontekstu. Moj najdraži autor je britanski astronaut Tim Peake, te svakako znanstvenik Neil deGrasse Tyson. Svi njihovi naslovi potpuni su pogodak.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj