17. susret najčitatelja narodnih knjižnica BBŽ

Objavljeno:
17. susret najčitatelja narodnih knjižnica BBŽ

Susreti najčitatelja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održavaju se od 2004. godine na Dan hrvatske knjige 22. travnja, a temelje se na redovnom godišnjem anketnom upitniku o najčitanijim djelima hrvatskih i svjetskih pisaca. Program prati proglašenu Godinu čitanja koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem. Ujedno, program je ove godine prvi put podržalo Ministarstvo kulture i medija.

Ove godine 17. susret najčitatelja trebao se održati u Gradskoj knjižnici „Mato Lovrak“ u Grubišnom Polju. 

Zbog trenutne epidemiološke situacije susret će biti preseljen u virtulani prostor tako da će se snimiti razgovor s gošćom Sanjom Pilić, dodjela priznanja i knjiga svim najčitateljima te program koji je trebao biti održan. Sve će se montirati u kratki film koji će biti objavljen na Youtube kanalu Narodne knjižnice “Petar Preradović” Bjelovar i društvenim kanalima knjižnica koje sudjeluju u projektu.

Sponzor susreta je Mozaik knjiga.

U 2020. godini narodne knjižnice Bjelovarsko-bilogorske županije imale su ukupno 9000 aktivnih korisnika što dokazuje kako je unatoč COVID krizi čitanje i čitateljska kultura važan segment građana županije. Od ukupnog broja članova narodnih knjižnica u županiji računalno se odabire dvadesetak koji su pročitali najviše knjiga u protekloj godini. Narodne knjižnice Bjelovarsko-bilogorske županije: Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar, Gradska knjižnica „Slavko Kolar“ Čazma, Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar, Hrvatska knjižnica „Đuro Sudeta“ Garešnica, Gradska knjižnica „Mato Lovrak“ Grubišno Polje i Hrvatska knjižnica Općine Hercegovac.

Susreti su organizirani u partnerstvu s nakladnikom najčešće posuđivanih izdanja, on dovodi pisca i nagrađuje najčitatelje knjigama. Narodna knjižnica, domaćin susreta, zajedno sa školskom knjižnicom priprema kulturno-umjetnički program te priređuje domjenak. Projekt je osmislila Županijska Matična služba a provodi ga zajedno s narodnim i školskim knjižnicama.

Projektom Susreta najčitatelja BBŽ potiče se čitanje i promidžba hrvatske pisane riječi, okuplja se sve sudionike koji odgajaju čitatelje i oblikuju naše svjetonazore: škole, knjižnice, nakladnike, medije i predstavnike vlasti,    ukazuje se na društvenu važnost narodnih knjižnica – susretišta u zajednici raznih socijalnih skupina s različitim potrebama: za zabavom, druženjem, učenjem, stjecanjem znanja i vještina…, ukazuje se na obrazovnu i odgojnu ulogu školskih knjižnica – mjesta gdje će učenici stjecati nova znanja i vještine, ali i provoditi svoje slobodno vrijeme.  

Odraslih najčitatelja za 2020. godinu u županiji je 7, djece osnovnoškolske dobi je također 7, a predškolske dobi 6.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj