Zoran Ferić – Apsurd je zarazna bolest

Objavljeno:
Zoran Ferić – Apsurd je zarazna bolest

Simptomi: Volite čitati kolumne? Sviđa vam se kada pisac u toj formi analizira fenomene svijeta koji nas okružuje? Inače volite Ferića?

ZORAN FERIĆTerapija: ”Što dulje čitamo, riječi se sve više pretvaraju u slike i u neki istovremeno lijep i zastrašujući film koji bi mogao snimiti jedan Chabrol ili Truffaut, s ostarjelim Michelom Piccolijem ili Jeanne Moreau u glavnim ulogama”, napisala je kritičarka Frankfurter Allgemeine Zeitunga Sabine Berking o Ferićevom romanu Kalendar Maja.
Istovremeno s njemačkim izdanjem tog romana, koji je u Hrvatskoj u 2012. osvojio tri važne književne nagrade, Ferić je pripremio za tisak izbor svojih tekstova koje je godinama objavljivao u Nacionalu. Izostavljajući sve one u kojima reagira na različite dnevne probleme, odnosno birajući samo one tekstove u kojima se esejistički bavi fenomenima svijeta koji nas okružuje, Ferić je složio knjigu koja je izvrstan pandan njegovom posljednjem romanu.
Za nju možemo reći ono isto što je njemačka kritičarka napisala za roman – riječ je o lijepoj i zastrašujućoj knjizi ali ovaj put ne o izmišljenim nego o stvarnim događajima. Ferić ih raščlanjuje i
prikazuje iz posve neobičnih kutova pokazujući nam uvijek iznova kakvi smo mi sami i kakav je naš svijet.Taj će nas svijet često iznenaditi i uznemiriti, ponekad i prepasti, ali i ovdje, kao i usvojim romanima, Ferić nas obilato liječi razornim humorom.
Čitanje Ferića boli, ali se pritom cijelo vrijeme smijete. I ono najvažnije, Ferić u ovim tekstovima ne štedi nikoga, a ponajmanje sebe.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj