Josef Škvorecký – Oklopni bataljon

Objavljeno:
Josef Škvorecký – Oklopni bataljon

Simptomi: Zaljubljenik ste u češki humor? Zanimaju vas priče iz vojničkog života? Volite knjige u kojima se iščitava kritika jednog čitavog sustava i društva?

OKLOPNI BATALJON Terapija:  Vjerovali ili ne, pokazalo se da se nasilni nedemokratski režimi najuspješnije lome na nenasilan način! Dakle, ne prosvjedima, terorističkim akcijama ili oružanim otporom, nego jedrim humorom i zdravim smijehom! A još je učinkovitiji onaj trpki i opori, ironični i sarkastični, koji šalje još subverzivniju poruku dokazujući besmisao samih temelja na kojima počivaju rigidni jednoumni sustavi. Baršunasta revolucija na čelu s Havelom najbolja je potvrda kako kultura zasnovana na britkom i toplom humoru može uroditi radikalnim političkim i društvenim preokretom, bez prolijevanja krvi.
Nije pretjerano ustvrditi da je baš Škvorecký, koji je mentalno ispao iz Hašekova “šinjela”, među     najzaslužnijima što se češka osebujna smjesa reskog i dobroćudnog humora nametnula globalnoj  književnoj javnosti. Njegov Oklopni bataljon, u kojem nesmiljeno ismijava komunističku vojsku i   njezino nakaradno okruženje, bez daljnjega je najbolji sljednik genijalnog Švejka. Iako napisan 1954., Bataljon se iz “vladajućih” razloga na izvornom češkom jeziku pojavio tek 1971., i to u Kanadi, kamo je autor prebjegao sa suprugom. Na Zapadu je roman odmah proglašen književnom senzacijom i uvršten među najbolja humoristično-satirična ostvarenja, uz bok Hellerovoj Kvaki 22.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj