Hassan Blasim – Irački Krist

Objavljeno:
Hassan Blasim – Irački Krist

Simptomi: Suvremena iračka književnost vam je potpuna nepoznanica? Volite čitati autore s kojima se doista ne susrećemo često? Dašak egzotike je ono što vas privlači u knjizi?

blasimTerapija: Vojnici i teroristi, taoci i bombaši samoubojice, prognanici i vjerski fanatici, ali i proroci, luđaci, anđeli i džini, duhovi i čarobnjaci – svi oni utkani su u nezaboravnu fresku Iraka što je pred čitateljem osvjetljavaju eksplozije sjajnih priča Hassana Blasima.

Baš kao i u drevnim arapskim bajkama, Bagdad je i u ovoj knjizi grad u kojemu se događaju čuda, ali u svakoj od tisuću i jedne Blasimove noći čeka po jedan nož, jedno mračno otkrivenje, jedna istina o nama i vremenu u kojem živimo.

Irački Krist briljantna je zbirka priča, a Hassan Blasim pisac koji se usudi i može sve. Ne sklanjajući pogled i ne prešućujući, promiješat će zbilju i snove, a kaos i užase rata zauzdati moćnom metaforom, crnim humorom i lirizmom, onako kako to može samo vrhunska književnost.

Hassan Blasim rođen je 1973. u Bagdadu, gdje je i studirao na tamošnjoj Akademiji filmskih umjetnosti. Godine 1998. odlazi u Irački Kurdistan, gdje snima filmove pod pseudonimom Ouazad Osman, iz straha za život svoje obitelji, koja je ostala u Bagdadu pod diktaturom Sadama Huseina. Autor je dviju zapaženih knjiga kratkih priča: The Madman of Freedom Square (2009.) i Iraqi Christ (2013.), koja je osvojila nagradu Independent Foreign Fiction (2014.) kao prva knjiga na arapskom jeziku i prva zbirka kratkih priča u povijesti nagrade. Djela su mu prevedena na dvadesetak jezika, a The Madman of Freedom Square objavljen je na arapskom jeziku u žestoko cenzuriranoj verziji. Izbor priča iz obje zbirke objavljen je u SAD-u, a knjiga je u izboru časopisa Publishers Weekly izabrana među deset najboljih knjiga 2014. godine.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj