Dmitry Glukhovsky – Metro 2033.

Objavljeno:
Dmitry Glukhovsky – Metro 2033.

Simptomi: Kako će izgledati budućnost? Što nas čeka? Napredak ili potpuno uništenje? Volite čitati znanstvenu fantastiku, ali nemate ideju što biste čitali.

Terapija: Imamo nešto za vas, jedan nadasve zanimljiv roman koji obavezno morate pročitati, Metro 2033. Roman je nastao kao internetski eksperiment Dmitrija Gluhovskog te je brzo privukao čak dva milijuna ruskih čitatelja, a kad je izdan kao knjiga, samo je u Rusiji prodan u gotovo pola milijuna primjeraka. Sve u svemu, zanimljiv roman jer je u njemu izražena društvena kritika i politička satira.

U Moskvi 2033. stvari ne stoje baš najbolje, bar što se tiče ljudske rase koja je površinu, radi nuklearne katastrofe, zamijenila mračnim hodnicima zapečaćenog metroa. Duboko pod zemljom skupine stanica fomiraju svojevrsne gradove-države koje se bore za oskudne resurse. Valuta su metci, a hrana uglavnom dolazi iz podzemnih svinjogojilišta i plantaža gljiva. Mladić Artem preživio je nuklearnu kataklizmu i s nekoliko tisuća sugrađana živi duboko ispod površine zemlje – u razgranatoj mreži stanica i pruga moskovskog Metroa. Premda je život na njegovoj stanici, VDNG-u, prilično dobro organiziran, ljudi počinju nestajati, a opakog neprijatelja – mutante crne – teško se može savladati. Artem se naizgled ne odlikuje naročitom hrabrošću, međutim od tajanstvenoga Huntera dobiva izuzetno važan zadatak: od VDNG-a mora doći do srca Metroa, legendarnog Polisa, kako bi upozorio na probleme s kojima se njegova stanica suočava te pronašao rješenje koje će spasiti mnoge živote. U svojoj potrazi mladić će proputovati čitav Metro, a probit će se i na površinu, u ruševine grada gdje je život potpuno izobličen radijacijom.

Jesmo li vas možda potaknuli da pročitate ovu knjigu? Ili ste ju možda već pročitali? Te ono važnije, što biste nama preporučili da pročitamo? 🙂

Do sljedeće preporuke tjedna,
lijep pozdav i puno dobrih knjiga 🙂

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj