Brunhilde Pomsel i Thore D. Hansen – Njemački život

Objavljeno:
Brunhilde Pomsel i Thore D. Hansen – Njemački život

Simptomi: Pitali ste se kako samog sebe vidi takozvani običan čovjek u službi nacističkog režima? Što iz toga možemo naučiti danas?

Terapija: Njemački život je nezaobilazna knjiga za sve koji bi se htjeli informirati do kojeg zla može dovesti odvraćanje pogleda od tuđe nesreće i slijepo pokoravanje nakaznom režimu. Brunhilde Pomsel bila je obična njemačka djevojka. Obitelj je pripadala dobrostojećoj srednjoj klasi. Živjeli su u jednoj od boljih berlinskih četvrti Südende. Brunhilde je sanjala o tome kako bi voljela postati operna pjevačica ili učiteljica.

No, Brunhilde je postala tajnica jednog od najmonstruoznijih zločinaca u ljudskoj povijesti Josepha Goebbelsa, s njim je bila do posljednjega dana. Njezina ispovijed koju je dala u svojoj sto i trećoj godini života nevjerojatna je i ilustrativna. U priči Brunhilde Pomsel – od odrastanja u Berlinu za vrijeme ekonomske krize, dolaska nacista na vlast do ratnih godina, kraja Drugoga svjetskog rata i sudbine u poraću – pratimo razmišljanja običnog građanina koji pred svime zatvara oči, koji samo radi svoj posao. Bez obzira na to što joj prijatelji nestaju, bez obzira na to što se grozi masovnih skupova, ona je cijelo vrijeme bila jedan kotačić opasnoga stroja.

Thore D. Hansen je na temelju njenih intervjua napisao veličanstvenu knjigu, podsjetnik da put do pakla svatko popločuje svojim malim nedjelovanjima.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj