PREDAVANJE / Austrougarski generali s područja Bjelovara

PREDAVANJE / Austrougarski generali s područja Bjelovara

ORGANIZATORI: Narodna knjižnica „Petar Preradović“, Državni arhiv u Bjelovaru
GOST / PREDAVAČ: Boris Trnski

Grad Bjelovar osnovan je 1756. godine kao središte 5. križevačke i 6. đurđevačke pukovnije, kasnije sjedinjene u 16. Varaždinsku pješačku pukovniju u okviru Varaždinskog generalata. Do konca Prvoga svjetskog rata bio je važan vojni grad u okviru Austro-Ugarske Monarhije, a pukovnija je bila prisutna na gotovo svim ratištima u Europi. Popunjavanje pukovnije, tj. novačenje odvijalo se na području bjelovarskoga vojnog okruga, tako da je naziv Varaždinska ostao iz tradicionalnih razloga, a stanovnici Bjelovara i županije smatrali su je svojom.

Predavanje Austrougarski generali s područja Bjelovara upoznat će nas s državnim i vojnim značajkama Austrijskog Carstva i Austro-Ugarske Monarhije, generalskim činovima i vojnim  postrojbama, udjelom hrvatskih generala i admirala u vojsci Monarhije, te će pojedinačno predstaviti novopronađene podatke o značajnim generalima koji su rođenjem ili poslom vezani za grad
Bjelovar i njegovu okolicu. Kako vojnička prošlost grada i okolice pomalo blijedi u kolektivnom sjećanju, predavanje umirovljenog brigadira Borisa Trnskog oživjet će slavnu vojničku baštinu i potaknuti na daljnja istraživanja gradske povijesti kao vojnog središta što se proteže kroz više stoljeća.

Boris Trnski, umirovljeni brigadir HV-a, autor je triju knjiga iz područja teorije o ratu, umijeća ratovanja, vojne povijesti i vojne strategije. Nakon umirovljenja kao vanjski predavač predaje u Ratnoj školi „Ban Josip Jelačić“, a od 2018. bavi se istraživanjem hrvatskih generala od 1804. do 1918. godine.

28. rujna, 2023.
18:00
STUDIJSKI ODJEL - Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11, 43000, Bjelovar
28. rujna, 2023.
18:00
STUDIJSKI ODJEL - Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11, 43000, Bjelovar
Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj