Otvorenje izložbe 21. Dani češke kulture i predavanje Vladimira Ivića

Otvorenje izložbe 21. Dani češke kulture i predavanje Vladimira Ivića
Otvorenje izložbe i predavanje “Povijest i djelovanje češke manjine u Hrvatskoj” održat će se u ponedjeljak, 22. svibnja 2023. u 18 sati na Studijskom odjelu (2.kat). Predavač je profesor povijesti i geografije Vladimir Ivić.
Program se održava u sklopu manifestacije “Dani češke kulture”.

Vladimir Ivić, profesor geografije i povijesti, završio je Prirodoslovno-matematički fakultet – geografski odsjek. Zaposlen je u osnovnim i srednjim školama u Daruvaru i Grubišnom Polju, te radi kao vanjski suradnik na Pučkom otvorenom učilištu Marinković u Garešnici i na Veleučilištu Baltazar u Zaprešiću. Redovito održava predavanja na županijskim i državnim stručnim skupovima kao i ostalim stručnim i javnim skupovima. Aktivni je član Češke besede Daruvar i Astronomskog društva “Kumova slama”, predsjednik je Podružnice Hrvatsko-češkog društva u Daruvaru te povremeno prevodi hrvatski i češki jezik.


U Hrvatskoj žive pripadnici 22 nacionalne manjine, a češka manjina jedna je od najaktivnijih i najorganiziranijih. Češki iseljenici su na poljoprivredne krajeve Slavonije, Posavine i središnje Hrvatske počeli pristizati već krajem 18. stoljeća. Najviše Čeha živi na području Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije te u Gradu Zagrebu, a mnogi od njih su članovi manjinskih saveza kojih je preko 30 u cijeloj zemlji. Glavna institucija koja objedinjuje sve te manje jedinice jest Savez Čeha, nastao još 1921.godine. Pripadnici češke manjine u Hrvatskoj brižno njeguju češki jezik i kulturnu tradiciju. Gotovo sve Češke besede imaju vlastite umjetničke skupine i organiziraju velik broj kulturnih događanja.

22. svibnja, 2023.
18:00
STUDIJSKI ODJEL - Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11, 43000, Bjelovar
22. svibnja, 2023.
18:00
STUDIJSKI ODJEL - Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11, 43000, Bjelovar
Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj