Thomas Mann – Čarobna gora

Objavljeno:
Thomas Mann – Čarobna gora

ČAROBNA GORASimptomi: Baš vam se čita neki nobelovac? Volite romane napisane u širokom, epskom zamahu s naglašenom filozofskom crtom? Romane koje je najljepše čitati zavaljen u naslonjač i zamotan u deku uz pucketanje vatre? Romane koji objašnjavaju i daju presjek čitave jedne epohe i opisuju stanje duha neposredno prije Prvoga svjetskog rata?

Terapija: Nećemo pretjerati ako kažemo da se ne možete osjećati europskim intelektualcem ako niste pročitali ovaj roman. Jednostavno rečeno, Čarobna gora je nešto čega se prije ili kasnije morate dohvatiti, a radnja je otprilike sljedeća: Hans Castorp, mlad inženjer, uputio se iz Hamburga, svoga rodnog grada, u  Davos, gdje se na liječenju nalazi njegov bratić. Namjera mu je bila ostati tri tjedna, no budući da u sanatoriju saznaje da ni on nije posve zdrav, posluša liječnike i ostaje ”gore”, prvo na kraće vrijeme, zatim na neodređeno, a naposljetku se posjet pretvara u boravak koji traje punih sedam godina, do godine 1914. kada se prizdravljeni pacijent odziva mobilizaciji i nestaje negdje u rovovima Prvoga svjetskog rata. U tijeku boravka upoznaje svoju bolest, metode liječenja plućne tuberkuloze, svakodnevicu sanatorija, no prije svega nekoliko neobičnih bolesnika koji duhovno i emotivno utječu na njega, tako da pomalo naivan mlad čovjek stječe intelektualna i tjelesna iskustva o kojima ništa nije slutio.

Zasebnom ozračju sanatorija, koje svojim ugodnim ali i opasnim čarima postupno obavija svijest mladoga Castorpa, svojstveno je da izaziva u tijeku vremena neobične, neslućene preobrazbe, koje se očituju i u promjeni shvaćanja o tome što je prirodno a što neprirodno, što je zdravo a što bolesno… Castorpovo poniranje u nepoznat životni ritam lječilišta … često je obilježeno i neslućenim susretima s misaonim i estetskim doživljajima, pa se za Čarobnu goru može reći da je sedmogodišnja tjelesna kriza doba vrlo oprečnih iskustava, jer je poprište patnje i smrti ujedno i mjesto erotike, umjetnosti, znanstvenih spoznaja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pretraživanje kataloga

Događanja

Nothing from 3. prosinca 2020. to 3. siječnja 2021..

  Preskoči na sadržaj