Arči: Pedeset godina autostopiranja

Objavljeno:
Arči: Pedeset godina autostopiranja

Bjelovarsko kulturno ljeto 2022. počelo je 23. lipnja gostovanjem Dragana Aranđelovića Arčija i predstavljanjem njegove knjige Kako sam autostopom stigao do Ginisa u Studijskom odjelu Knjižnice. Naravno, Arči je u Bjelovar doputovao – autostopom.

Veliki zaljubljenik u glazbu i strastveni autostoper svojom nas je knjigom vratio u 70-te i 80-te godine prošlog stoljeća kada su svjetskim glazbenim scenama vladala neka od najvećih svjetskih rock and roll imena. Punih pedeset godina autostopom putovao je Arči Europom i SAD-om, pratio turneje, bio na koncertima i pokušavao stupiti u kontak sa svojim glazbenim idolima, uglavnom uspješno. Na mapi putovanja obilježeni su koncerti brojnih grupa i glazbenika: The Rolling Stones, Bob Dylan, Neil Young, Sting, UB40, Yes, Cat Stevens, Bruce Springsteen i mnogih drugih.

Ispričao nam je Arči te pomalo nostalgične večeri brojna interesantna i uzbudljiva, pa i duhovita iskustva jednog mladića iz Niša, koji je krenuo za svojim snovima, pretvorio ljubav u posao i postao akreditirani novinar (besplatan ulaz na koncerte), a onda entuzijastično snove unovčio kao organizator i vodič putovanja na koncerte te vlasnik kultne glazbene trgovine „Happy House“ u Nišu (a i šire).

U knjizi Kako sam autostopom stigao do Ginisa je 18 autobiografskih putopisnih priča, ilustracija, fotografija koncertnih ulaznica, plakata, popisa pjesama, autograma, a jedna nas priča vraća u 2017. godinu – Klapa Intrade, Terezijana, Bjelovar.

Naš grad zauzima posebno mjesto u Arčijevom životu. Nekoliko desetljeća prijateljevanja s brojnim Bjelovarčanima koji su ga došli vidjeti, čuti, obnoviti sjećanja i dati podršku.

A Arči ne bi bio Arči da iz Bjelovara nije otišao, kako drugačije nego – autostopom.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj