Bruce Springsteen – Born to Run

Objavljeno:
Bruce Springsteen – Born to Run

Simptomi: Štovatelj ste lika i djela jednog od najvećih kantautora u povijesti rock glazbe? Zanima vas kako život istinske rock zvijezde izgleda promatran iznutra, iz perspektive samog glazbenika? Oduvijek ste se pitali gdje je i kako Springsteen pronalazio inspiraciju za tako sjajne tekstove?

bruceTerapija: Možda će vas u potrazi za odgovorima na ova pitanja najbolje potaknuti ulomak iz same knjige.

”Odrastao sam u obalnom gradu s drvenom šetnicom uz ocean, u kojem je gotovo sve prekriveno nijansom prijevare. Kao i ja. Sa svojih dvadeset godina nisam bio buntovnik u trkaćem automobilu, nego gitarist na ulicama Asbury Parka, već tada blisko povezan s onima koji “lažu” u ime istine… sasvim običnim umjetnicima. No u rukama sam imao dobitnu kombinaciju karata. Bio sam mlad, s desetogodišnjim iskustvom sviranja po barovima u prokušanom bendu, solidnu skupinu lokalnih glazbenika koja se znala prilagoditi mojem stilu izvođenja i priču koju sam želio ispričati. Ova je knjiga ujedno i nastavak i potraga za njezinim ishodištem. Smjerokazi su mi bili događaji u mojem životu za koje smatram da su uobličili kako moju priču, tako i moj izvođački rad. Pitanje koje mi obožavatelji na ulici uvijek iznova postavljaju jest: “Kako ti to uspijeva?” Na stranicama što slijede pokušat ću objasniti kako i, što je još važnije, zašto.

Osnovni rokerski pribor za preživljavanje

DNK, prirodni talent, usavršavanje vještine, razvijanje i potpuna posvećenost filozofiji ljepote, sirova strast za… slavom? Ljubavlju? Divljenjem? Pažnjom? Ženama? Seksom? I, oh, da… za lovom. Zatim… želiš li doista otići do samoga kraja, potrebna je neobuzdana vatra u nutrini koja se jednostavno… ne da… ugasiti. To su samo neki od sastojaka koji ti mogu dobro poslužiti staneš li ikad licem u lice s osamdeset tisuća (ili samo osamdeset) razularenih obožavatelja rock ‘n’ rolla koji očekuju da pred njima izvedeš mađioničarski trik. Čekaju da nešto izvučeš iz šešira, ni iz čega stvoriš nešto, nešto impresivno, što je prije no što su se kao vjernici ondje okupili postojalo samo kao glasina nošena vjetrom pjesme. Želio bih ovdje dokazati postojanje onog neuhvatljivog pojma “mi”, u koji nikad u potpunosti ne možete vjerovati. To je moj trik. I poput svih dobrih mađioničarskih trikova, i ovaj počinje dobrom pripremom.

Stoga…”

 

 

 

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj