Thomas Merton – Gora sa sedam krugova

Objavljeno:
Thomas Merton – Gora sa sedam krugova

Simptomi: Rado biste pročitali neko kvalitetno duhovno štivo? Zanimaju vas priče o obraćenicima? I da je sve napisano u obliku izuzetno zanimljive autobiografije?

MERTON Terapija: Gora sa sedam krugova, jedno je od najznačajnijih i najpoznatijih djela klasične duhovne literature. S pravom je nazvana Augustinovim Ispovijestima 20. stoljeća. Objavljena je još 4. listopada 1948., u prvoj godini nakon izlaska rasprodana je u 600.000 primjeraka, do danas u više milijuna, a samo u SAD-u doživjela je pedeset izdanja. Prevedena je na dvadeset i pet jezika, jedan od posljednjih je kineski. Prvi put nakon pedeset i šest godina autobiografija Thomasa Mertona pojavljuje se na hrvatskom jeziku.

Merton je napisao čudesno svjedočanstvo o svom obraćenju i djelovanju Božje milosti i ljubavi u vlastitom životu, koje može biti blisko svakom čovjeku. On svojom riječju prodire u srce, njegova je misao istodobno i jednostavna i teološki snažna, filozofski istančana, pripovjedački ležerna s finim engleskim smislom za ironiju, američkom nekonvencionalnošću, no ujedno puna trapističke ozbiljnosti. Iz kontemplativne šutnje ovog monaha, rodio se jedan od najljepših govora o vjeri, Bogu i čovjeku.

Thomas Merton rođen je u Francuskoj 31. siječnja 1915. godine, u sjeni Pirineja. Obraćenik na katoličku vjeru, trapistički monah, pustinjak, jedan od najvećih zapadnih duhovnih pisaca u drugoj polovici 20. stoljeća. Od 1941. godine živio je, molio, kontemplirao, pisao i radio u cistercitskom samostanu Gethsemani u Kentuckyju. Objavio je mnoštvo knjiga, pisama i eseja, a komunicirao je s najpoznatijim umjetnicima, piscima i teolozima svoga doba. Umro je 10. prosinca 1968. godine u Bangkoku za vrijeme posjeta Tajlandu.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj