Patrick Modiano – Mali Dragulj

Objavljeno:
Patrick Modiano – Mali Dragulj

UntitledSimptomi: Željeli biste pročitati nešto od dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2014.? Čita vam se uzbudljiva emocionalna drama?

Terapija: Kada jednoga dana na stanici metroa ugleda stariju ženu u žutom kaputu, mladoj se djevojci Thérèse učini da je to njezina majka koja ju je ostavila u djetinjstvu. Thérèse ne može zatomiti osjećaje i počinje pratiti ženu dok joj se istodobno otvaraju stare slike i rane iz djetinjstva, iz vremena dok ju je majka zvala Mali Dragulj. Knjiga donosi potragu za izgubljenim, idiličnim svijetom djetinjstva, za neostvarenim snovima, za toplinom doma i majčinske ljubavi.

U romanu prevladava melankolično ozračje, unatoč finalnoj katarzi, pročišćenju i slutnji novog početka. Modianov stil karakteriziraju rečenice koje su kratke, jezgrovite i poetski dotjerane, krhke i treperavo fluidne, baš poput krhotina sjećanja koje iz podsvijesti izranjaju u valovima, nakratko oplahujući svijest da bi se postupno, uz tihi šum povukle, iza sebe ostavljajući tek pjenovit trag slutnji i nepostojanosti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pretraživanje kataloga

Događanja

Nothing from 3. prosinca 2020. to 3. siječnja 2021..

  Preskoči na sadržaj