Mitko Madžunkov – Vrijeme irvasa

Objavljeno:
Mitko Madžunkov – Vrijeme irvasa

Simptomi: Želite pročitati roman u kojem se tematiziraju izazovni ljubavni odnosi? Ponekad ste se zapitali kako bi živio Don Quijot u našem vremenu?

Terapija: Radnja romana događa se u Beogradu 1986. godine. Pratimo dva para: Ivana i Lenu te nasuprot njima Kirila i Anu. Lena je zaljubljena u Kirila, koji je pisac, i s njim je bila u vezi. Ana je pet godina mlađa od Lene i preotela joj je Kirila zahvaljujući svojoj gotovo dječjoj seksualnosti. Akcentuirani su njihovi metafizički razgovori, posebno između Lene i Kirila – a mi kao čitatelji ne izlazimo iz njihovih misli, kao što ni oni ne izlaze iz svojih.

U romanu susrećemo i osebujnog lika Dondone. On je rodom Makedonac, knjižničar koji kreće u potragu za Don Quijoteom. On je skitnica koja često dolazi u knjižnicu, pere noge u umivaoniku na opće zgražanje svih zaposlenih, reže slaninu hrđavim nožem… On je reciklirana verzija Don Quijotea te svjedočanstvo o padu kategorije ˝uzvišeno˝ do kategorije ˝bijedno˝. Tako se čitatelji mogu zapitati što se dogodilo s herojstvom, uzvišenim, s donkihotstvom? Potraga za Don Quijoteom postaje očito metafora o našem vremenu, vremenu izgubljenih donkihotovskih vrijednosti: čežnje i maštanja prije svega.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pretraživanje kataloga

Događanja

Nothing from 3. prosinca 2020. to 3. siječnja 2021..

  Preskoči na sadržaj