DANAS u 18 sati Predstavljanje knjige Udruge Hrvatska pomaže “Tajna zloglasne šume Lug”

DANAS u 18 sati Predstavljanje knjige Udruge Hrvatska pomaže “Tajna zloglasne šume Lug”

Na predstavljanju će sudjelovati autori knjige Miljenko ManjkasSlavica Trgovac Martan i Đurđa Adlešič te recenzent Vedran Milić.

Ulomke iz knjige interpretirat će glumac Ivan Ožegović, a bit će prisutni i sugovornici bez kojih izdavanje ovog djela ne bi bilo moguće.

Moderatorica: Danijela Vusić

Nedugo nakon završetka Drugoga svjetskoga rata počela je odmazda pobjedničke partizanske vojske nad poraženim vojskama i članovima njihovih obitelji. Umjesto da napokon prestane,  bratoubilački rat među Hrvatima se nastavio. Pripadnike poraženih vojski koji su se u strahu od komunističke odmazde povlačili prema Austriji u namjeri da se predaju savezničkoj vojsci, Britanci su nenaoružane predali Titovim partizanima. Ovi su ih u dugim kolonama, gladne, žedne i iznemogle, prisiljavali na beskrajne marševe. Ti marševi smrti kasnije su u historiografiji nazvani „križni putovi“. Jedno od sjecišta „križnih putova“ bio je i Bjelovar. A tamo gdje je sjecište u pravilu je i logor. Zarobljenike bi iz logora odvodili u obližnje šumarke u kojima bi već bile iskopane masovne grobnice. Tu bi ih, prema unaprijed pripremljenim popisima OZNA-e, likvidirali. U okolici Bjelovara više je takvih jama, a najpoznatija među njima je ona u šumi Lug. Danas znamo da je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bez suđenja likvidirano preko šest tisuća osoba koje su komunisti označili kao neprijatelje režima, a u šumi Lug ubijeno ih je 228 i bačeno u sedam jama.
Publikacija Tajna zloglasne šume Lug donosi pregled spomenutih događanja te razgovore sa svjedocima toga vremena, kao i članovima obitelji ubijenih i nestalih neposredno nakon završetka Drugoga svjetskoga rata. Primarni korisnici su članovi obitelji nestalih i stradalnika Drugog svjetskog rata i poraća te opća populacija područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

15. prosinca, 2022.
18:00
STUDIJSKI ODJEL - Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11, 43000, Bjelovar
15. prosinca, 2022.
18:00
STUDIJSKI ODJEL - Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11, 43000, Bjelovar
Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj